Skip to main content

Het Coachbureau | POWERVROUWENVallen, opstaan, kroontje rechtzetten en weer doorgaan

De afgelopen twee jaar heb ik het een en ander meegemaakt en dan doel ik niet op corona. Dat kwam er gratis en voor niets, als extra cadeautje, nog eens bovenop!

En dan heb ik, net als ieder ander, ook momenten dat het gewoon even niet lekker gaat. Van die momenten dat je het liefst onder een steen wilt kruipen om er een paar dagen (of zelfs weken) later onder vandaan te kruipen. Gelukkig duren die momenten bij mij meestal niet lang, maar er zijn uitzonderingen. Gelukkig heb ik dan iemand met wie ik daarover kan praten “de coach wordt gecoacht” 😉. 

Het is ook niet altijd even makkelijk, maar dat hoort erbij. In de loop der jaren heb ik wel geleerd waar het echt om draait: niet om de verantwoordelijkheid en het aanzien dat bij je functie hoort, niet dat salaris of die glimmende leaseauto. Nee, als het erop aan komt, dan is plezier in je werk het allerbelangrijkste! Dingen doen waar je energie van krijgt in plaats van dat ze bakken met energie kosten.
Dat wil overigens niet zeggen dat je altijd alleen maar “leuke dingen” doet op je werk, maar wel dat je er aan het eind van de dag met voldoening op kan terugkijken, ook als het een keertje tegen zit. 

Privé is dat natuurlijk niet heel anders. In iedere relatie knettert het wel eens, of dat nu moeder en dochter is, man/vrouw, partners, broers of zussen. Een goede discussie is helemaal niet verkeerd zolang je aan het eind daarvan maar met een goed gevoel en respect samen verder kunt. 

“Marjolein, heb wat meer vertrouwen in jezelf, wees niet zo streng voor jezelf. Jij kunt dat aan, je bent een sterke vrouw”. Een eenvoudige opmerking die mij wel aan het denken heeft gezet. 

Want ben ik dat wel? En waarom ik wel en een ander niet? Zijn wij vrouwen niet allemaal sterk, ook al noemt men ons “het zwakke geslacht”? Ik denk in ieder geval niet  aan mezelf als een sterke vrouw. Ik heb wel een sterk karakter; sommigen zeggen “eigenwijs”, anderen “koppig”, maar dat vind ik zelf heel erg meevallen 😉.

Als ik denk aan sterke vrouwen, dan denk ik  bijvoorbeeld aan 🅳🅴🆉🅴 🅿🅾🆆🅴🆁🆅🆁🅾🆄🆆🅴🅽 :

Vorige week plaatste ik op facebook en instagram een muziektip. Het nummer “I drink Wine” van Adele haar laatste album. Kijk, dat vind ik sterk. Je ten overstaan van de hele wereld zo kwetsbaar durven opstellen in je muziek. Dat getuigt voor mij van ongelooflijk veel kracht!

Of Diane Fossey, voorvechter voor het beschermen van berggorilla’s, waar ze uiteindelijk met haar leven voor heeft moeten betalen. Haar leven is zelfs verfilmd, ‘Hollywoodstyle’ in de film ‘Gorillas in the Mist’ met Sigourney Weaver in de hoofdrol.

Dichter bij huis hebben we natuurlijk Bibian Mentel. Ik kom uit hetzelfde dorp, we hadden toen dezelfde hobby (paardrijden) en groot was mijn verbazing dat ik zo’n sterke sportvrouw ooit in een ver verleden had leren kennen. Wat een kracht en wat een ongelooflijk positief ingesteld mens. Ze heeft zelf de prachtige stichting #mentelityfoundation opgericht om mensen met een fysieke uitdaging te helpen kijken naar de mogelijkheden in plaats van beperkingen.

In een verder verleden, denk ik automatisch aan de Tweede Wereldoorlog. Door familie verhalen, heb ik altijd een meer dan gemiddelde belangstelling voor die tijd gehad. Het verhaal van Corrie ten Boom maakt mij nederig naar iedere vrouw in een soortgelijke positie in die tijd. Met zoveel risico’s en zo’n niet vergevingsgezinde vijand toch datgene doen dat op mensniveau nodig is. Alleen maar heel, heel veel respect voor zij die dat toen durfden en deden. 

Zo kan ik eigenlijk eindeloos doorgaan, maar laat ik afsluiten met Malala Yousafzai, die we natuurlijk allemaal kennen als voorvechtster van onderwijs voor meisjes in Afghanistan en wat dat voor haar voor consequenties heeft gehad. Wat een dapper meisje. Heel beleefd, bijna verlegen, maar oh zo duidelijk in haar boodschap!

Kortom, eigenlijk is iedere vrouw op haar manier sterk

Falen en doorgaan vraagt misschien nog wel meer kracht dan voortkabbelen op succes. Vandaar: 

Vallen, opstaan, kroontje rechtzetten en weer doorgaan.

Welke naam noem jij wanneer je denkt aan een sterke vrouw? Iemand uit je eigen omgeving? Een vrouw uit het verleden? Een sportheld? Iemand met tegenslag of juist een vrouw met enorm succes? 

Wat is jouw definitie van “KRACHT” en welke persoon vertegenwoordigt dit voor jou? Waarom juist zij?

Ik ben heel benieuwd. De komende weken gaan meer sterke vrouwen de revue passeren. Ter inspiratie voor de momenten dat we dat kunnen gebruiken. 

Wie vind jij dat daarbij absoluut niet kan ontbreken? En waarom? Stuur je me een mailtje

Appen kan overigens ook 😊