Skip to main content

Het Coachbureau | Thuiswerken, sleur of niet?Hoe maak je het thuiswerken ‘leuker’?

Na de persconferenties van de afgelopen weken moeten we er weer aan geloven: het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken, nadat alles net weer een beetje richting het oude ‘normaal’ ging.

Hoewel ik zelf regelmatig thuis werk, werd ik niet echt gelukkig van dit advies. Ik heb het thuis verder goed voor elkaar, maar ik mis dat praatje bij de koffie-automaat toch echt wel! Waarschijnlijk geldt dat voor de meesten van ons.

Als extra steuntje in de rug deel ik daarom mijn tips om toch effectief te blijven met thuis werken. Maar op voorhand, er zijn geen wondermiddelen, thuiswerken is voor sommige mensen gewoon allesbehalve ideaal.

Wanneer jij zo iemand bent die er echt moeite mee heeft, ga dan in gesprek met je leidinggevende zodat je samen kunt kijken naar een oplossing waar je je wel happy bij voelt 🍀.

Ik heb natuurlijk mijn coachpraktijk aan huis, naast het advieswerk dat ik doe. Wat deed (en doe) ik om het “leuk” te houden?

Echte werkplek
Meteen aan het begin heb ik een herkenbare werkomgeving ingericht. Een goed bureau met stoel, laptop, radiootje, opbergruimte. Bij voorkeur in een aparte kamer, maar als dat niet lukt, kijk dan wat je kunt realiseren in een hoek van de kamer of wellicht je slaapkamer. Veel werkgevers zijn bereid om meubilair tijdelijk uit te lenen, net als een goede apparatuur.

Ochtendroutine
Ik houd hetzelfde normale ritme vast, dat ik heb wanneer ik naar mijn werk toe ga. Dat bestaat onder andere uit: douchen, tanden poetsen, haren/make up en last, but not least: mijn werkkleding! Verder maak ik op dezelfde tijd een wandeling met de honden en eet ik mijn ontbijt. Dan heb je nog steeds het gevoel dat je naar je werk ‘toe’ gaat.

Plannen
Voordat ik de stekker er aan het einde van de dag uithaal, plan ik mijn volgende dag. Dat is iets dat ik normaal gesproken ook doe, dus ik blijf dat doen. Wat heeft prioriteit, wat kan blijven liggen? Welke telefoontjes mag ik echt niet vergeten en wanneer las ik een leespauze voor mezelf in?

Variatie
Ik start meestal met een paar korte, snel af te handelen taken. Ingewikkelde klussen spreid ik over meerdere momenten en soms zelfs meerdere dagen. Op deze manier probeer ik het leuk voor mezelf te houden. Bovendien heb ik aan het eind van de dag altijd de voldoening dat ik een aantal taken kan afvinken 😊.

Contact
De boog kan niet altijd gespannen staan, dus bel ik af en toe ook even met een collega. Gewoon om even bij te praten, samen een virtuele kop koffie ☕te drinken.
Maar hou ze ook op de hoogte van wat je doet. Dat geldt natuurlijk ook voor je leidinggevende. En als je ergens niet uitkomt, bel je manager dan om even te overleggen. Omdat ze je niet zien, is het lastiger voor hen om in te schatten hoe het gaat.

Blokken
In tegenstelling tot werken op kantoor, werk ik thuis in drie blokken. Tussendoor neem ik minimaal 30 minuten voor mijn lunchpauze en rond een uur of vier maak ik een wandeling met mijn honden 🐕. Even een frisse neus halen! Het werk van de dag laat ik dan de revue passeren en ik bepaal wat ik nog minimaal wil doen deze dag en wat ik doorschuif naar morgen.

Wees lief voor jezelf
Ik begin deze nieuwsbrief er al mee….thuis werken is gewoon niet voor iedereen haalbaar. Als jij daartoe behoort, wees dan ook eerlijk naar jezelf. Je hebt het geprobeerd, maar het lukt jou gewoon niet goed.
Ook als het je over het algemeen wel goed afgaat thuis, kun je soms best een enorm baalmoment hebben. Dat mag! Dan maar even een paar uur niet. Ga dan wat leuks doen, lekker even erop uit, of pak een goed boek, kijk die spannende film en pak de volgende dag je werk weer op.

Wanneer je de lat consequent net te hoog legt, komt er een moment dat je het niet meer trekt.

Wees waakzaam, houd het bekende patroon vast, stel realistische eisen aan jezelf en gun jezelf af en toe ook wat leuks! Dan komt het uiteindelijk altijd wel goed. 🍀

Kun je hier wat advies over gebruiken? Of wil je het bespreekbaar maken met je leidinggevende, maar weet je niet hoe je dat aan moet pakken?

Bij mij kun je ook terecht voor een vrijblijvend gesprek om te kijken of ik je hierbij kan helpen:

 

Het Coachbureau | vrijblijvend gesprek inplannen