Skip to main content

“Iets van vroeger dat nu niet meer wordt begrepen”

Het Coachbureau | Cassettebandje
De laatste tijd zie ik via social media regelmatig berichtjes voorbij komen waarin wordt gevraagd naar “iets van vroeger dat nu niet meer wordt begrepen”

Herken je een soortgelijke foto als hierboven ook van social media?

Ik weet nog heel goed waar een potlood voor diende en ik kan me ook nog goed herinneren hoe ik heb staan mopperen als het niet lukte en ik daardoor geen muziek had op mijn walkman. (Ja ik ben al “zo” oud 😉)

Wellicht  weet jij ook dat wat de bedoeling is, maar misschien heb jij nooit zo’n bandje hoeven opdraaien en vervolgens haperende muziek  (omdat de tape toch iets teveel beschadigd was) moeten luisteren.

Bij het opstellen van een CV geldt natuurlijk precies hetzelfde. De persoon die jouw CV leest en beoordeelt, moet wel begrijpen wat de inhoud van een functie uit jouw werkverleden is.

Zorg daarom dat je functienaam en de omschrijving van je taken van 2021 zijn…en niet van toen jij die functie had in 1991.

Herken jij deze voorbeelden ook? Je kunt ze  vandaag de dag vaak echt niet meer gebruiken 🤨.
 

  • Ponstypiste (ofwel Data entry medewerker)
  • Telegraaf (ofwel telefoniste/receptioniste)
  • Telefoniste (Medewerker klantencontactcentrum)
  • SRV Man ((Boodschappen)bezorger)
  • Bureaumedewerker/kantoormedewerker ((Commercieel) medewerker binnendienst)

In het verlengde hiervan geldt vanzelfsprekend voor het takenpakket hetzelfde. Eén van mijn eerste banen was bij een zuivelfabrikant. Daar was een medewerker verantwoordelijk voor de telex
(JA – dat bestond toen nog 🤪).

Dat apparaat bedienen en het versturen van berichten nam toch zeker de helft van haar tijd in beslag.

Tegenwoordig sturen we berichten onmiddellijk naar de andere kant van de wereld per WhatsApp, email of andere online tools. 

Hoe omschrijf jij ‘ouderwetse’ functies in je CV? Kijk je naar de functienaam en de taken zoals die toen werden gebruikt? Of pas je het aan de huidige tijd aan? 

Ken je meer beroepen die zo veranderd zijn, dat je echt even goed moet nadenken welke functienaam in de huidige tijd passend is? Of hoe je de taken nu zou omschrijven? Ik ben benieuwd!

Hartelijke groet, 

Marjolein