Skip to main content

De cirkel van invloed

De cirkel van invloed:

uitdagingen in de juiste proporties zien 

 

 

 

Slecht nieuws

De afgelopen dagen ben ik vanuit verschillende richtingen geconfronteerd met slecht nieuws. Niet zelf, maar mensen in mijn omgeving, klanten binnen mijn praktijk die berichten kregen van ontslag, ernstig zieke familieleden of een vriendin die onverwacht gaat scheiden. 

Dat kan een enorm gevoel van machteloosheid geven, want wat kun JIJ aan die situatie veranderen? Niets natuurlijk. Stel je voor dat je dat wel kon. 

Cirkel van invloed

Wanneer iemand daarover met mij het gesprek aangaat, gebruik ik graag het model van de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Ik pas hem ook regelmatig toe op mezelf, want oh oh oh, wat voel je je snel verantwoordelijk voor iets terwijl je dat eigenlijk helemaal niet bent. Ook op zo’n moment is het goed om even een stapje terug te doen en je af te vragen waar die verantwoordelijkheid dan wel ligt? En als het niet bij jou ligt, hoe ga je er dan mee om? 

Je zit vaker in de cirkel van betrokkenheid dan je zelf in de gaten hebt. Wanneer dat zo is, kun je je betrokkenheid tonen, maar hoef je het probleem niet op te lossen.

Bijvoorbeeld bij een ziek familielid kun je aangeven dat je in gedachten bij ze bent. Je belt ze op om even bij te praten, je luistert en toont je betrokkenheid. Of je stuurt een bloemetje of iets lekkers met een kaart. 

Die vriend of vriendin die gaat scheiden, heeft behoefte aan hetzelfde. Een luisterend oor, geen oplossing.

Bij (dreigend) ontslag is dat niet heel anders. Je kunt wat praktische tips geven, helpen met uitkijken naar passende vacatures en deze doorsturen. En natuurlijk zorgen voor wat afleiding door samen wat leuks te gaan doen. 

Het gevoel van machteloosheid

En als je dan toch voelt dat je ervan wakker ligt? Of dat het gevoel van machteloosheid voor de ander je niet los laat? Wat doe je dan? Ik pak dan terug op de theorie. Kan ik controle uitoefenen op de situatie? Kan ik deze beïnvloeden? Als het antwoord NEE is, laat het dan los en richt je op datgene waar je wel verschil kunt maken. Dat scheelt je tijd en energie en wanneer je daar meer van hebt, kun je er voor die ander ook meer/beter zijn. Dan maak je pas echt verschil!

Waar kan je wel wat aan doen?

Wat ligt dan wel binnen je cirkel van invloed? Eigenlijk alleen datgene wat je zelf doet en waar je zelf controle over hebt: wat je eet, drinkt, koopt, denkt, zegt, voelt, leest, schrijft of doet. Jouw keuze met wie je tijd doorbrengt, hoeveel uur je slaapt per nacht, welke tv serie je kijkt, hoe vaak je naar de bioscoop gaat, of je gezond leeft, je werk goed doet en ga zo maar door.

Maar of datgene wat je doet, er ook toe leidt dat je bijvoorbeeld genoeg rust krijgt, gezond blijft, promotie maakt of mensen gelukkig maakt,  dat ligt voor een deel al buiten je eigen cirkel van invloed. 

Om nog maar te zwijgen van het stijgen van de prijzen in de supermarkt, de oorlogen in de wereld, de ontwikkeling van de economie, je vrienden die gaan scheiden, je opa die ongeneeslijk ziek wordt of het faillissement van je werkgever. Dit laatste ligt volledig buiten je eigen invloedssfeer, maar toch kan het je doodongelukkig maken. 

Als coach kom ik sinds corona steeds vaker mensen tegen die erg veel moeite hebben met datgene dat volledig buiten hun eigen invloedssfeer ligt. Toch maken ze zich er zo druk om dat het al het andere dreigt te gaan overheersen. En dat is echt eeuwig zonde!

Neem afstand en bekijk het eens vanaf de zijlijn

Probeer afstand te nemen van de situatie, probeer het vanaf de zijlijn te bekijken en vanaf die zijlijn te kijken wat je kunt bijdragen aan het verminderen van het probleem en wees daarbij eerlijk naar jezelf. 

Je hoeft de lasten van de wereld en je omgeving niet op je schouders te dragen. Niemand vraagt dat van je, of zou dat van je mogen vragen! Merk je dat je hier in het dagelijks leven moeite mee hebt? Werkt dit door in alles wat je doet? In je functioneren op het werk en het uitoefenen van je taken? Weet dan dat je niet de enige bent die daar tegenaan loopt. 

Loop je er zelf in vast? Wellicht dat ik je kan helpen om dit in het juiste perspectief te plaatsen.