Skip to main content

Loopbaancoaching | Kleine aanpassingen kunnen het verschil makenEén van mijn favoriete uitspraken is:  “als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”

In mijn werk kom ik hem heel vaak tegen, maar hij is natuurlijk veel breder van toepassing.

Als je een cake hebt laten aanbranden en je verandert de volgende keer niets aan de temperatuur of duur van het bakken, krijg je hetzelfde resultaat: zwartgeblakerde cake. Wanneer je met je fiets te hard over een drempel gaat, waardoor je over de kop gaat en je verandert de volgende keer niets aan je handelen…..

Nou ja😉 je snapt wat ik bedoel. 

Wat maakt dan dat we in ons privé leven vaak leren van onze acties, maar dat we dat in het werk zo moeilijk vinden? Oké, wanneer we iets “fout” doen, leren we daarvan en proberen we de fout niet te herhalen (niemand wil twee keer met de fiets over de kop vliegen). Maar wanneer je voor een bepaalde functie in een bepaalde branche kiest en je vindt het niet leuk, wat dan?

Veel mensen kiezen dan toch weer voor dezelfde functie in dezelfde branche. Het is bekend, je bent goed in je werk en toch…..

Een quote die er op lijkt en mij persoonlijk na ligt: waar ik zelf sinds ik ondernemer ben geworden, ook achter ben gekomen, is:  “Omdat je ergens goed in bent, wil dat niet zeggen dat je het nog leuk vindt!” Als zelfstandige ben ik ooit begonnen met dat waar ik goed in ben en wat bekend is, maar leuk vond ik het allang niet meer. 

Maar wat is dát moeilijk om voor jezelf toe te geven! Het voelt als falen, terwijl het eigenlijk, diep van binnen, precies het tegenovergestelde is.

Want is het falen, mislukken of blunderen, als je diep van binnen kijkt en tot de conclusie komt, dat je eigenlijk echt niet meer gelukkig wordt van wat je al jaren doet? Of is het misschien wel een teken van kracht? Van sterkte? 

Je kunt beter toe geven dat het iedere ochtend zwaarder wordt om op te staan en dat de werkdagen langer lijken te duren. Wees oprecht en wees eerlijk naar jezelf toe dat je moe wordt van je werk terwijl je er eerder juist energie van kreeg.  

Zeker in de huidige arbeidsmarkt waarin zoveel vacatures open staan, is het toch ontzettend jammer als je met dat gevoel naar je werk blijft gaan.

Alleen de knoop doorhakken en het anders gaan doen, is een grote stap en heel moeilijk.

Welke risico’s kom je op je pad tegen en waar moet je rekening mee houden? 

Vanuit mijn coach ervaring, maar zeker ook als ervaringsdeskundige kan ik je helpen om hierin een afweging te maken die bij jou past en waarmee je verder kunt.

Overigens hoef je uiteindelijk niets te veranderen, maar laat het dan wel een bewuste keuze van jezelf zijn.

Zorg dat je alles hebt afgewogen en voor jezelf de conclusie trekt dat het nu even niet verstandig of handig is. Samen kunnen we dan eventueel nog op zoek naar alternatieven en kijken wat dat voor je kan betekenen.

Jouw persoonlijke conclusie kan dan zijn dat je toch voorlopig even blijft doen wat je al een tijdje deed en dat is dan prima.

Maar… als je de temperatuur van de oven wel een beetje aanpast, komt er een waarschijnlijk een heerlijke cake op tafel te staan waar je dan best nog een tijdje van kunt genieten😉! 

Nieuwsgierig? Je kunt altijd even een kijkje nemen op mijn site voor meer informatie

Met hartelijke groet,

Marjolein