Skip to main content

Je wordt gevormd door wat je meemaakt, dat zal niemand verbazen.

In mijn coachwerk kijk ik altijd goed naar het verleden van iemand, niet alleen naar eerdere werkzaamheden of functies, maar ook uit “wat voor nest” ze komt. Iedereen kent wel de bekende voorbeelden. Mensen uit een ondernemersgezin weten van aanpakken. Wanneer je opgroeit in een familie waar veel mensen in de bouw of techniek werken, is de kans groot dat jij daar ook in doorgaat. Wanneer niemand in de familie heeft gestudeerd en je bent de eerste, zal dat best opmerkingen geven binnen de familie.

Keuzes maken over je loopbaanAllemaal voorbeelden die ons wel wat zeggen, maar die ook allemaal effect hebben op loopbaankeuzes, vaak volledig onbewust.

Een ander punt zijn de verwachtingen. Wat weet je nou eigenlijk van de wereld als je 13 of 14 jaar bent? Wat als je 17 à 18 jaar bent en een studiekeuze moet maken? Je wilt iets leren en maakt een keuze op basis van wat opleidingen vertellen over de opleiding, maar hoeveel jongeren gaan met die kennis verder op onderzoek uit? Of ze ook echt met die opleiding dat vak kunnen gaan beoefenen dat ze voor ogen hebben?

Voor sommige studies is het duidelijk. Wil je docent worden, dan volg je daar een opleiding voor. Iedere hovenier heeft een opleiding tot hovenier gevolgd en iemand die tandarts of fysiotherapeut wil worden, weet ook welke opleiding daarbij hoort.

Maar wat als je opleiding kiest die niet zo duidelijk in een richting stuurt? Of als een bepaalde functie je leuk lijkt, maar er geen duidelijke opleiding aan gekoppeld is/wordt?

In mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die “toen” een keuze hebben gemaakt, waar ze nu vraagtekens bij zetten. Maar waarom doormodderen als het geen goed gevoel meer geeft?

Het is nooit te laat om het over een andere boeg te gooien, mits je maar eerlijk naar jezelf bent en realistische doelen stelt. Ik help je daar graag bij. Via mijn website bied ik een test aan die zich richt op je veranderbereidheid. Wil je het echt en kun je het ook?

In mijn e-book geef ik ook aan dat je eerlijk naar jezelf moet zijn. Waarom ben je niet meer happy in je huidige werk? Is dat iets dat direct samenhangt met je werk of zijn het zaken die sowieso altijd wel veranderen? Of zijn de regels waar je werk aan moet voldoen wellicht veranderd?

Zelf ben ik ooit begonnen in de uitzendbranche, wat een machtige tijd was, want je was eigenlijk “zelfstandig ondernemer”. Maar in de loop van de jaren kwamen er steeds meer “regeltjes”, zowel vanuit het hoofdkantoor als ook door landelijke wet- en regelgeving. Mijn werk werd steeds administratiever en veel minder ondernemend. Het werkplezier nam af en ik ben wat anders gaan doen.

Wees eerlijk naar jezelf. Kijk wat je, toen je begon in je werk, aantrok aan de functie. Of waarom heb je toen voor een bepaalde studie gekozen? Zet de plussen en minnen voor jezelf op een rijtje.

Als het specifiek om je studie gaat, kijk dan ook eens naar alternatieve functies die aansluiten bij je opleiding of studie. Of kijk welke competenties belangrijk zijn om je opleiding succesvol te voltooien of je huidige werk goed uit te oefenen.

Kom je uiteindelijk tot de conclusie dat dit het niet is? Wellicht kan ik je dan helpen met het vinden wat wel/beter bij je huidige situatie aansluit. Al met één gesprek (online) kun je stappen maken naar die verandering.

Nieuwsgierig geworden? Meer weten? Bel of mail me voor de mogelijkheden, volg een test of maak een afspraak voor een intakegesprek waarbij ik je op weg kan helpen.

Hartelijke groet,

Marjolein 🍀