Skip to main content

🍀 Wie ben ik? 🍀

Eerder op de site heb ik mezelf al even kort voorgesteld. Inmiddels ben je hier aangekomen en wil je vast meer weten over mij als coach. Want wanneer ben ik een geschikte coach voor jou?

Belangrijk is natuurlijk de persoonlijke “klik”. Daarnaast is het belangrijk dat je bereid bent naar jezelf te kijken. Wanneer je dat niet doet of kunt, komen we op niets uit.

Wat breng ik mee in mijn (loopbaan)coachwerk?

  • Een mensgerichte studie: HBO Human Resource Management
  • Een brede coachopleiding waarbij je ook behoorlijk met jezelf geconfronteerd wordt. Ik weet dus ook vanuit dat perspectief wat het met je kan doen.
  • Twintig jaar ervaring in de uitzendbranche. Hier komt alles wat met werk en de arbeidsmarkt te maken heeft samen. Meestal passen  de kandidaten niet 100% passen op de vacature 😊
  • Ruim 7 jaar ervaring in de medezeggenschap. Daarvan was ik zes jaar voorzitter van verschillende ondernemingsraden ten tijde van “de bankencrisis”. Mijn naam staat onder veel reorganisatievoorstellen en ik heb geleerd hoe belangrijk het is dat zo’n proces goed en zorgvuldig wordt doorlopen. Bovendien was ik bij reorganisatie 13 of 14 zelf aan de beurt en werd ik boventallig. Ervaring aan verschillende kanten van het speelveld.
  • Meerjarige ervaring als loopbaancoach en jarenlange ervaring met het coachen van nieuwe medewerkers en collega’s die het “gewoon” even niet trekken of niet begrijpen. Je bent als team zo sterk als je zwakste schakel en het ligt in mijn aard om die sterker te maken zodat we samen de eindstreep halen.
  • Coachen is niet mijn enige werk. Dat is een bewuste keuze. Door er interim-klussen naast te doen, houd ik contact met ontwikkelingen op de werkvloer en in de markt. Bovendien kan ik hierdoor op mijn eigen manier blijven coachen: praktisch, no nonsense en gericht op de oplossing. Geen ellenlange trajecten, maar een aantal praktische gesprekken met gerichte vragen, zelfreflectie en huiswerk zodat je daarna zelf (weer) verder kunt.

Hoe weet dat je bij mij goed zit?

Iedereen kan zich coach noemen maar je wilt natuurlijk wel weten dat je bij een professional aanklopt. Om ervoor te zorgen dat je bij mij geen onnodige risico’s loopt, ben ik aangesloten bij de volgende belangenorganisaties.

Bovendien blijf ik mij ontwikkelen als coach en volg regelmatig aanvullende opleidingen en/of trainingen. Als lid van eerder genoemde organisaties, is supervisie een onderdeel van mijn professionele loopbaan. Ik gebruik de modelovereenkomsten die zij beschikbaar stellen en door deze te gebruiken conformeer ik me aan hun privacy richtlijnen, corporate governance en klachtenregelingen.

Ik ben lid geworden van de NOBCO omdat ik mij uiteindelijk Europees wil certificeren. Een lang en ingewikkeld traject met veel eisen en voorwaarden. Voor een klant voegt het wellicht niets zichtbaars toe, maar internationale standaarden zijn vaak nog strikter, dus daarmee kan ik nog beter de kwaliteit aantonen die ik claim te bieden.

Waar komt mijn coachinteresse vandaan? 

Door mijn werk in de uitzendbranche en de uiteenlopende functies die ik daar had, heb ik op verschillende fronten meegemaakt hoe hard er soms door werkgevers gehandeld kan/moet worden. Dit is, gezien de omstandigheden, wellicht goed te begrijpen, maar het heeft mij ook geleerd hoe essentieel het is om duidelijk te communiceren. Over verwachtingen binnen een functie, een eerlijke uitleg waarom iemand wel of helaas minder goed functioneert, of bijvoorbeeld waarom iemand ontslagen wordt ondanks dat ze altijd goed werk heeft geleverd.

Ik vind het zelf zo belangrijk om altijd duidelijk te maken dat de mens en de functionaris los staan van elkaar. In de praktijk is dat echter voor veel mensen heel moeilijk. Je vereenzelvigt je snel met het werk wat je doet, maar het is op de lange termijn niet goed wanneer dat je identiteit wordt. 

Dat is wat mij ooit heeft aangezet tot mijn werk als coach. Naast het begeleiden en coachen van medewerkers binnen mijn team, zag ik het effect dat ontslag had op collega’s. In mijn werk als voorzitter van verschillende ondernemingsraden heb ik te maken gekregen met veel reorganisaties door de bankencrisis in combinatie met grootschalige ontslagrondes. Geen leuke tijden, maar ik heb toen veel over de mens, haar werk en het belang van goede communicatie geleerd.

Op de momenten dat je het totaal niet ziet aankomen, is het des te belangrijker dat je je realiseert dat het niet om jou als mens gaat, maar om de afdeling, tegenvallende omzet, te hoge kosten en daarmee hooguit jij als functionaris binnen dit grotere geheel. Het is daarom goed om je bewust te blijven dat je echt meer bent dan je werk, hoe moeilijk dat soms ook is! 

Dit moet je echt over mijn coachwerk weten!

Praktisch en no nonsense

Ik ben een praktische en no nonsense coach. Dit krijg ik regelmatig terug gekoppeld krijg van mensen.  Ik ben dus niet van “Ja, ja, een coach en dan die methode die je gebruikt. Je gaat me zeker vragen met mezelf in het reine te komen, te mediteren of zoiets en dan krijg ik allerlei wazige opdrachten waar ik het nut niet van in zie”De reacties van blije klanten bevestigen dat.

GROW

Om die reden werk ik graag met de GROW methode, want ik geloof niet in ellenlange coachsessies. Ik kom uit het bedrijfsleven en dan ook nog uit een behoorlijk commerciële branche waarin resultaat vaak op nummer 1 staat. Ondanks dat ik daar niet meer werk, word je er in de loop der jaren wel door gevormd. Wanneer je dat combineert met het ondernemersgezin waaruit ik kom, kun je je voorstellen dat ik daarom nogal praktisch en no nonsense van aard ben. Dat ben ik ook in mijn coachwerk.

De GROW methode gebruik ik om een aantal stappen te kunnen zetten met jou als coachee. We maken er een plan van aanpak bij en na een aantal gesprekken ga je het zelf doen. Soms is de behoefte er om na een half jaar nog een keer een vervolg in te plannen, maar dat is lang niet altijd de situatie. Wanneer je met grotere uitdagingen kampt, of de oorzaak van je situatie dieper ligt, maak ik steeds vaker gebruik van de ACT methode.

ACT

Ik leer je dan om zaken in de juiste verhouding te zien, om afstand te nemen van je probleem zonder dat het hoeft te verdwijnen. Je geeft het een plaats in je leven waardoor het behapbaar blijft. Het mag er zijn, maar het hoeft niet alles te overheersen. Het zorgt ervoor dat je meer in balans komt en je meer (of beter) kunt leven naar je eigen waarden. 

Het leven gaat nu eenmaal niet altijd over rozen. Ieder mens maakt narigheid mee, alleen is het soms verdraaid lastig om daar in je eentje mee om te gaan. Daar help ik je graag bij door te luisteren, je een aantal suggesties te doen en uiteindelijk een praktisch plan voor een passend vervolg af te spreken.

Wil je meer weten?

Maak HIER een afspraak >