Skip to main content

Via Pay it forward kan je met kleine stapjes al de aanzet geven om meer mensen te helpen.

Eye Openers

Ik heb vorige week een post geschreven waarin ik een hele praktische tip geef aan ondernemers die in zwaar weer zitten. Ook heb ik collega-ondernemers gevraagd of zij DÉ tip hebben die echt een eye opener is op dat gebied. Volgens mij kunnen velen op dit moment alle praktische informatie die het voor hen makkelijker maakt, goed gebruiken. Hoe mooi om dat via de ‘Pay it Forward’ methode te kunnen delen, toch? Als iedereen iets doet, wordt de wereld voor iedereen een beetje mooier! 

Ook als je “gewoon” in loondienst werkt is het niet altijd eenvoudig en wanneer je dan veel nieuws hoort en ziet, kan je een gevoel van machteloosheid bekruipen.

Het gevoel van machteloosheid

Na twee jaar corona beperkingen, glijden we zo in de volgende megaproblemen…..

Maar je kunt er natuurlijk wel wat aan doen om dat enorme gevoel van machteloosheid, van verdriet en misschien ook wel woede een plekje te geven. 

Vanuit ACT leer ik mensen om het probleem te accepteren zoals het is. Ik kan het niet mooier maken en al helemaal niet wegnemen. Wel kunnen we samen proberen om het wat beter behapbaar te maken. Daarbij richten we de aandacht weliswaar op het probleem, maar proberen we het ook voldoende op afstand te houden. Het mag er zijn, maar is niet alles bepalend. We kunnen ook zien dat er omheen nog andere dingen bestaan. Emoties zijn niet slecht en mag je voelen en ervaren, maar wees je vooral bewust dat er ook andere dingen zijn die we niet mogen vergeten. Probeer te kijken naar het grotere geheel en dan zeker ook datgene waar je invloed op kunt uitoefenen, ook al lijkt dat nog zo klein.

Wees trots op jezelf!

Je hebt een doel voor ogen, waar je wellicht al langere tijd aan werkt. Het lijkt nu ineens zo onbelangrijk, misschien zelfs wel onhaalbaar. Maar is dat zo? Kijk eens naar waar je nu staat versus waar je vandaan komt. Wat heb je allemaal al gerealiseerd? De volgende stap kan enorm lijken, maar als je achterom kijkt om te zien waar je vandaan komt, durf ik te wedden dat je al een enorme weg hebt afgelegd. Dus ook in moeilijke tijden mag je trots op jezelf zijn! (en natuurlijk ben je ook altijd een beetje lief voor jezelf).

Pay it forward

En als je dan toch het gevoel hebt dat het je allemaal door de vingers glipt, dat de wereld in brand staat en je er niets aan kunt veranderen, ga dan iets doen voor die ander! Er zijn zoveel vrijwilligersorganisaties die ondersteuning kunnen gebruiken op dit moment en zitten te springen om hulp. Doe waar jij goed in bent voor een ander en maak dan op microniveau dat verschil. Wanneer je dat doet, neem je zelf het roer weer in handen. 

Op het moment dat je zelf de koers bepaalt, voel je je automatisch minder machteloos. En als je je minder machteloos voelt, kun je verschil maken.

Wat is jouw tip?

Eigenlijk zijn het adviezen die ik ook vaak heb gegeven ten tijde van één van de lockdowns: je kunt zoveel meer dan je denkt! Je staat zelf aan het roer, dus wees een beetje lief voor jezelf, richt je op wat je kunt beïnvloeden en waar je verschil kunt maken. Wees gelukkig met wat je hebt en probeer waar je kunt verschil te maken, want hoe klein jij ook denkt dat het is, het is belangrijk voor iemand!

Als we dat nou allemaal doen, dan komen we er wel!

Heb je suggesties voor organisaties die een verschil kunnen maken? Leuk als je ze doorgeeft via de website of linkedin. Ik verbind graag partijen aan elkaar wanneer ik dat kan. Via de button kun je me ook mailen. 

Geef je tip aan mij door!

 Met hartelijke groet, 

Marjolein

p.s. Zit je zelf ergens mee en wil je er over praten? Je kunt bij mij altijd een gratis klikgesprek aanvragen