Skip to main content

Over keuzes maken en een vernieuwde balans

Het Coachbureau gaat stoppen

Dat betekent dat ik zeker ook naar mezelf moet kijken.

Keuzes maken en een vernieuwde balans aanbrengen. Dus sta ik mezelf toe om te stoppen…

Ja, je leest het goed.…ik ga stoppen met Het Coachbureau, daarover verderop meer.  

We hebben met elkaar een roerig jaar achter de rug waarin veel is gebeurd en de wereld voor een stukje weer voorgoed is veranderd.

Leuk:

✔ Einde lockdowns!

✔ Housewarmingparty gegeven na twee jaar uitstellen met mooi weer en live muziek

✔ Reünie van mijn middelbare school

✔ Ouderwetse verjaardagen, borrelavonden en zonnige zomerfeestjes

Niet leuk:

✔ Een oorlog dichtbij met alle consequenties van dien

✔ Het verlies van een dierbare vriendin die slechts 40 jaar mocht worden

✔ Stijgende kosten van levensonderhoud wat voor steeds meer mensen tot problemen leidt

Leren van de geschiedenis

Mijn geschiedenisdocent op de middelbare school zei eens “De geschiedenis leert, dat men van de geschiedenis niet leert”. Deze uitspraak staat in mijn geheugen gegrift en helaas zijn er ook dit jaar genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat het inderdaad juist is. 

De wereld staat op zijn kop en de gevolgen daarvan zijn voor iedereen merkbaar. Tegelijk is er een enorme krapte op de arbeidsmarkt en moeten bedrijven de deuren sluiten. Niet vanwege een lockdown, maar omdat ze geen productie meer kunnen draaien door het ontbreken van personeel, of omdat ze de enorme kosten niet meer kunnen opbrengen. 

Zelf heb ik mij voorgenomen wel te leren van mijn eigen geschiedenis door naar mezelf te kijken, stappen te zetten, mijzelf af en toe de verwondervraag te stellen en desgewenst conclusies te trekken. 

Coaching

In 2017 ben ik begonnen met mijn coachwerk voor ondernemers en mensen met loopbaanvragen. Ik heb hier opleidingen voor gevolgd, mij aangemeld bij kwaliteitsregisters en ben ik actief geweest in netwerken en via social media. Na vijf jaar heb ik een mooie, actieve praktijk.

Helaas neemt niet iedere coach zijn vak zo serieus als ik dat doe. Iedereen kan zich coach noemen, ongeacht achtergrond, kennis en ervaring. Daar komt bij dat mijn project- en advieswerk ook ontzettend leuk is om te doen en ik daar eigenlijk al een volle agenda mee heb. Gevolg is dat ik te vaak moet uitleggen waarom een coachtraject serieus geld kost. Tegelijk kan ik niet iedere coachklant aannemen en zijn mijn SROI activiteiten totaal naar de achtergrond verdwenen. Vooral dat laatste begon ik steeds meer te missen.

Alles bij elkaar was het tijd om tegen mezelf te zeggen “practice what I preach”. Oftewel, de huidige stand van zaken overdenken, keuzes maken en een vernieuwde balans aanbrengen. Hoewel ik ontzettend veel plezier en genoegdoening haal uit het coachen, heb ik na zeer zorgvuldige afweging, besloten per 1 januari aanstaande te stoppen met mijn coachpraktijk!

Ik zal ongetwijfeld in mijn andere werk nog wel blijven coachen, maar dan als onderdeel van een totaalopdracht. Waar ik vorig jaar al ben gestopt met het actief coachen van ondernemers, stop ik nu volledig, dus ook met loopbaancoaching. De komende periode wordt alles wat met Het Coachbureau te maken heeft, afgebouwd en opgeheven. Een aantal zaken zal worden overgeheveld naar WERKINC en Het Coachbureau zal verdwijnen.

Het is met pijn in het hart, omdat ik het oprecht dankbaar werk vind, maar het geeft mij de ruimte die ik nodig heb om mijn project- en advieswerk goed te blijven doen en me weer meer te verdiepen in SROI. Via één van mijn opdrachten heb ik regelmatig contact met een SROI desk en ik heb daardoor gemerkt dat ik het teveel mis: het trainen, mensen enthousiast maken over de mogelijkheden die het biedt, bedrijven te ondersteunen bij het denken in kansen en het organiseren van publiek private samenwerkingen. 

Vooral dat laatste hebben we veel meer nodig, want “no man is an island”, maar dat geldt ook voor een organisatie! Publiek of privaat, in de huidige tijd en met deze arbeidsmarkt ga je het niet alleen redden! En beste ondernemer of overheidsorganisatie: Wordt wakker, want als je blijft doen wat je deed, dan blijf je krijgen wat je kreeg! (dat kan ik soms wel van de daken schreeuwen!!).

Vervolg

Ga ik het coachen missen? Absoluut, zeker weten! Maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn besluit, omdat er alweer zoveel mooie kansen voorbij komen waarmee ik aan de slag kan/mag. 

Voor nu ga ik eerst mijn praktijk afbouwen/afsluiten, daarna alles van WERKINC (wat niet voor niets staat voor WERK INCLUSIEF) updaten en bijwerken zodat we daarna klaar zijn voor de volgende 5 jaar 😊

Ik heb er zin in, hopelijk jij ook!

Nieuwsgierig? Volg dan vanaf nu ook WERKINC en mis niets, want mijn blogs blijf ik schrijven en mijn nieuwsbrieven ook. De onderwerpen veranderen wellicht, maar het gaat nog altijd over arbeidsmarktontwikkelingen. Ik blijf graag mijn ervaringen delen zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen, want alleen door samen te werken en kennis te delen, kunnen we voor iedereen een plekje op de arbeidsmarkt creëren!

Voor nu wens ik je fijne feestdagen 🎄 en een goed 2023 🎆 met minstens dezelfde mooie vooruitzichten als ik heb voor dit nieuwe jaar!

Hartelijke groet,

Marjolein