Skip to main content

Solliciteren is fulltime werkVandaag een persoonlijke aanleiding voor een post over solliciteren.

Onlangs hebben wij “gezinsuitbreiding” gehad 😊. Een allerliefst labradordametje die het thuis niet meer naar haar zin had.

Een grote beslissing voor alle betrokkenen, want een hond is niet zomaar een attribuut, het wordt een gezinslid op vier poten die onvoorwaardelijk blij met jou is en je het liefst voor altijd een warm thuis biedt.

We zijn niet over één dag ijs gegaan. Eerst kennismaken om te kijken of er “een klik” was. Toen die er was, hebben we kennis gemaakt samen met onze andere hond. Zo werd het nieuwste gezinslid geïntroduceerd in het team! Dat ging ook goed! Dan komt de laatste stap, haar komst. Eerst op proef en als dat goed gaat mag ze blijven. 

Het deed mij heel erg denken aan een sollicitatieprocedure. Want ook dat doe je niet zomaar even. En toch hoor ik regelmatig dat mensen al meer dan 100 sollicitaties hebben gedaan, maar allemaal zonder succes! Ze snappen er niets van, want ze doen toch zo hun best?  Ik voldoe aan de eisen, maar wordt niet geselecteerd! Wat doe ik fout? 

Tja, dat is lastig vanaf een afstand te bepalen. Op voorhand benoem ik wel een aantal zaken:

  • Iedere sollicitatie verdient een eigen CV
  • Heb je al eens gebeld met de werkgever die de vacature open heeft staan om door te vragen over gestelde eisen? 
  • Sluit je profiel echt aan op de functie? Eerlijk?
  • En als dat niet zo is, maar je wilt toch graag solliciteren, hoe pak je dat dan aan? Kun je alternatieven bedenken? 
  • Als je bent afgewezen, bel je dan ook om te vragen waarom? Want daar kun je van leren voor een volgende keer toch? 

Goed solliciteren is fulltime werk. Vacature lezen, achtergrondinformatie verzamelen, bellen met de werkgever, doorvragen, CV aanpassen, motivatie schrijven, motivatie herschrijven, nog een keer aanpassen. Puntjes op de spreekwoordelijke I zetten, twijfelen, toch nog iets aanpassen en dan uiteindelijk: druk op de knop en weg is je sollicitatie.

En dan? Dan DOOORRRRR naar de volgende vacature. En het proces herhaalt zich….

Volg jij alle stappen zoals ik hierboven beschrijf? Welke vind je moeilijk? Welke sla je over? Wat zou je anders willen doen?

Als loopbaancoach help ik ook praktisch bij een sollicitatieproces: van de sollicitatie met CV en motivatie tot een generale repetitie voordat je “echt” op gesprek gaat. 

Nieuwsgierig? Ik bied ook Coaching to Go – als je graag wat hulp kunt gebruiken, maar niet (meteen) een coachingtraject wilt starten. 

Met hartelijke groet,

Marjolein