Skip to main content
Voor jezelf beginnen of juist niet? | Het Coachbureau Steenwijk

Einde van je contract? Start jij je eigen onderneming?

Regelmatig word ik benaderd door mensen die zijn vertrokken bij hun laatste werkgever en overwegen om zelfstandig ondernemer te worden. Het komt zelfs voor dat ik actief word benaderd terwijl ze nog aan het werk zijn. 

Belangrijkste vraag die wordt gesteld: Is dit voor mij de juiste keuze? Tja, dat kan ik natuurlijk niet voor een andere bepalen. Degenen die vaker mijn blogs en posts lezen, weten dat ik erg voor een bewuste keuze ben. Er is geen “verkeerde” keus, zolang je maar alle plussen en minnen naast elkaar zet en op basis daarvan een eigen keuze maakt. 

Mijn vaste tegenvraag is “Waarom wil je ondernemer worden?” Dat is best nog een lastige vraag om te beantwoorden. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is niet zo moeilijk, maar waarom? 

Veel tips en adviezen van organisaties gaan over de praktische kant, maar daar zit nog een fase voor. 

Hier zijn een paar praktische tips : 

 • maak een ondernemingsplan (want dat helpt je denkrichting)
 • vraag feedback aan anderen op je plan
 • bepaal de behoefte van de klant die je in je ondernemersplan voor ogen hebt
 • wat is je visie? Wat is je missie? Ook dat helpt je om focus aan te brengen

De leuke onderwerpen (logo, huisstijl, website, social media) komen pas daarna. Overigens hoort hier ook bij dat je gaat verkopen (sales) en dat je daarvoor gaat netwerken. Afhankelijk van je product of dienst neemt dat veel of minder tijd in beslag.

Dit zijn redenen die ik vaak hoor waarom iemand ondernemer wil worden. Dit zijn ze echt niet allemaal natuurlijk:

 • Vrijheid
 • Minder werken, meer tijd voor mezelf
 • Meer verdienen
 • Afgebakende opdracht met begin en eind
 • Meer focus op mijn werk en bijbehorende taken, minder op randzaken
 • Wil een bedrijf neerzetten met personeel zodat ik minder alleen hoef te doen
 • Behoefte aan regelmatige verandering
 • Kunnen verkopen waar ik in geloof in plaats van dat dit door het hoofdkantoor wordt bepaald
 • Ik geloof in mijn concept en ga de rest van de wereld daar ook van overtuigen

Mooie redenen, maar niet allemaal even realistisch. Voor de goede orde ik heb het hier over mensen die echt een (meer dan) volwaardig inkomen uit ondernemerschap willen halen. Niet over mensen die het naast hun bestaande baan gaan doen (hybride zzp) of naast het hoofdinkomen van de partner. Beiden zijn heel legitiem, maar wanneer je moet leven van je omzet, is het belangrijk de juiste keuzes te maken en je bewust te zijn van eventuele risico’s.

Vrijheid/minder werken/meer tijd voor mezelf

😊 Nou vergeet dat voorlopig maar even! Je moet een bedrijf neerzetten! Een plan maken, daar vraag je feedback en advies op. Dan zorg je voor een aparte administratie, een zakelijke bankrekening, deugdelijke apparatuur, een website, netwerkcontacten, misschien heb je wel een bedrijfspand nodig? Ik weet niet hoe mensen denken dat ze de eerste maanden/jaren meer tijd voor zichzelf krijgen, maar over het algemeen valt dat behoorlijk tegen. 

Wel is het zo dat je baas bent over je eigen tijd! Dus als het vanmiddag mooi weer is, en je kunt er even tussenuit, dan doe je dat. Die uren haal je vanavond wel weer in. 

Dus minder tijd? Nee. Baas over eigen tijd? Ja!

Meer geld verdienen

Dat kan, maar hoeft natuurlijk niet meteen zo te zijn. Zeker wanneer je een product gaat maken en/of verkopen, moet je voorraad inkopen. Break-even draaien is dan al een uitdaging, laat staan winst maken. 

Zorg dus dat je een buffer hebt wanneer je gaat beginnen zodat je de eerst maanden kunt opvangen. Zit je in de WW? Ga dan eens praten met een adviseur van het UWV. Ook zij hebben mogelijkheden die kunnen helpen. Datzelfde geldt voor iemand die een uitkering van de gemeente krijgt. Er worden eisen gesteld waaraan je moet voldoen, maar praten kan altijd toch? 

En als het goed gaat en er komt geld binnen, zet dan het aantal uren dat je besteed aan je bedrijf eens af tegen de winst: verdien je echt (zoveel) meer dan in loondienst? Of zijn het toch de andere factoren die belangrijker blijken te zijn? 

Focus op mijn werk, een afgebakende opdracht

Wanneer je een dienst verkoopt, weet je wat je moet doen om succesvol te zijn:  de dienst naar verwachting leveren plus nog een beetje extra als het kan. Verkoop je een product dan is dat lastiger te bepalen, maar ook dan weet je wat je moet doen. Iets fabriceren en/of verkopen. Wat ik vaak hoor als reden voor wel (of juist niet) zelfstandig ondernemer worden, is het sociale aspect. Je valt binnen een team, je hebt collega’s die je wel of niet aardig vindt. Veel mensen vinden “het gedoe” erom heen lastig of vervelend. Door COVID-19  is men dit wel gaan herwaarderen, maar het is een feit: wanneer je als zelfstandig ondernemer werkt, ben je je eigen baas en is het duidelijk wat er van je verwacht wordt.

Vrijheid en ik kan verkopen wat ik wil in plaats van wat het hoofdkantoor bepaalt

Daar kan ik geen speld tussen krijgen, want dat is feitelijk natuurlijk correct. Alleen als je uit een organisatie komt met een hoofdkantoor, wees je dan ook bewust dat ze daar al een heleboel voor je geregeld en georganiseerd hebben. Bovendien loop je geen risico, dat als je iets verkeerd inkoopt, je met voorraad blijft zitten. 

Die vrijheid is veel waard, maar je krijgt er ook wat voor terug: bedrijfsrisico!

Een mooie reden in combinatie met de volgende:

Ik geloof in mijn concept en ga de rest van de wereld daar ook van overtuigen

Dit vind ik persoonlijk één van de mooiste redenen waarom iemand voor zichzelf begint. Je hebt een idee, een product, een dienstverleningsconcept en je gaat daar 200% voor. Deze mensen blijf ik graag op afstand volgen, want bevlogenheid is mooi om deel van uit te mogen maken. 

Belangrijk is daarbij dat je focus hebt, weet wat je gaat doen. Welke stappen je gaat volgen, niet teveel tegelijk. Je hebt degelijk marktonderzoek gedaan zodat je weet dat er een markt voor is. Grote markt, kleine markt, dat maakt in dit stadium niet uit, maar er moeten wel mensen of bedrijven zitten te wachten op datgene dat jij wilt verkopen!

Als je iets nieuws in de markt wilt zetten, doe je de voorbereiding extra goed, zodat je weet wat de belangrijkste risico’s zijn. En weet, alleen door fouten maken, leer je en kun je ontwikkelen!

Een bedrijf neerzetten met personeel zodat ik minder alleen hoef te doen

Een lastige reden, want welke garantie krijg je dat dat gaat lukken? Maar wellicht is het een bestaand concept, een franchise wellicht, waardoor je weet dat het succesvol zal/kan zijn. In dat geval komt het er vooral op aan dat je de financiële middelen hebt om aan je verplichtingen te voldoen. Want personeel kost geld en je wilt ze natuurlijk op tijd betalen. Je personeel is je echte kapitaal in het bedrijf. Zij maken dat je bedrijf een goede of slechte naam krijgt. Daar ga je zorgvuldig mee om.

Ik moet eerlijk bekennen dat de mensen die dit als hoofdargument gebruiken bij de start van hun bedrijf, snel tot inzicht komen dat het niet op die manier werkt. Ze stellen hun plan bij of stoppen zelfs met ondernemen.

Dit wordt vaak genoemd door mensen die in de zakelijke dienstverlening voor zichzelf willen beginnen.

Doordat je met afgebakende opdrachten werkt, weet je wat er van je wordt verwacht. Je rapporteert niet in een hiërarchische lijn, maar aan de opdrachtgever binnen de organisatie. Wanneer de opdracht is voltooid, doe je verslag en ga je door naar een volgende klus. Belangrijke extra meerwaarde is dat je ook zelf kunt besluiten om de opdracht terug te geven. De reden maakt niet uit, maar die vrijheid heb je als zelfstandige. 

Zorg ervoor dat je deze mogelijkheid in je overeenkomst opneemt in combinatie met een realistische opzegtermijn vanuit je opdrachtgever. Op die manier kun je beiden de opdracht beëindigen zonder dat er onnodige frustratie in het proces optreedt. Een extra reden om wel altijd te zorgen voor een zekere buffer zodat je deze vrijheid (of misschien beter gezegd “zodat je dit gevoel van vrijheid”) behoudt.

Een bestaan als ondernemer kan schitterend zijn, maar ook veel onzekerheid met zich meebrengen. Daar moet je tegen kunnen en niet iedereen kan dat. Wordt je al onrustig van het idee dat je een maand geen inkomen hebt, maar blijft het idee desondanks door je hoofd spoken? Ik heb al veel mensen geholpen met het maken van een keuze door vragen te stellen en tips te geven. Maar ook door ze eenvoudigweg te wijzen op alle stappen die ze moeten zetten voordat je überhaupt een beetje met “ondernemen” kunt beginnen. Gelukkig zijn er veel instanties die helpen, zoals de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst. Maar wil je goede keuze maken vanuit je eigen ik, vanuit wie je bent en wat je belangrijk vindt? Maak dan een afspraak en samen kijken we verder!

Meestal is één gesprek al genoeg om je op het juiste spoor te zetten.

𝗪𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗼𝘂 𝗲𝗲𝗻 𝗿𝗲𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗺 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗲𝘂𝘀 𝘁𝗲 𝗼𝘃𝗲𝗿𝘄𝗲𝗴𝗲𝗻 𝘇𝗲𝗹𝗳𝘀𝘁𝗮𝗻𝗱𝗶𝗴 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗻𝗲𝗺𝗲𝗿 𝘁𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻?