Skip to main content

Wat doet een loopbaancoach? Alles over loopbaancoaching en de vooroordelen er over: wat, waarom en wat zijn de kosten?

Wat is een loopbaancoach of loopbaanbegeleider? Waarom zou je naar een coach gaan? Deze experts worden ook wel re-integratie coach, arbeidsdeskundige, carrière coach, business coach of job coach genoemd. Waarom worden ze ingezet, wat doen ze en ook niet onbelangrijk, wat zijn de kosten van een coach? Er zijn nogal wat vooroordelen over loopbaancoaching die ik graag wil ontkrachten. 


Wat doet een loopbaancoach eigenlijk? Ik heb volgens mij geen coaching nodig, want ik heb geen problemen…

Om gebruik te maken van een coach hoef je niet in de problemen te zitten. Op sommige momenten is het lastig keuzes te maken. Een objectief persoon die kijkt naar je loopbaan en buiten je eigen leefomgeving staat, kan daarbij helpen. De juiste vragen kunnen je dan helpen bij het maken van een keuze.


Wie maken er gebruik van loopbaanadvies of -coaching? Helpt een loopbaancoach alleen wanneer je zelf niet goed bent in solliciteren?

Misschien, maar een gesprek met een loopbaanbegeleider kan ook helpen om een beter beeld te krijgen van je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer je werkt in een functie waar steeds minder vraag naar is, kan het helpen om met een coach te praten over alternatieve functies. Welke competenties heb jij en hoe kun je die het beste gebruiken bij het vinden van werk in een andere sector? Eén gesprek kan dan vaak al uitkomst bieden

Waarom zou ik een loopbaancoach inzetten? Je moet toch een beetje gek in het hoofd zijn om naar een coach te gaan?

Echt niet! Het is soms gewoon hartstikke lastig om objectief naar je eigen leven en loopbaan te kijken, bovendien heb je je eigen valkuilen en je voorkeuren. Een buitenstaander (in dit geval een loopbaancoach) kan daar dan bij helpen. En zit je echt psychisch een beetje met jezelf in de knoop? Een goede coach stuurt jou dan door naar een zorgverlener die jou kan helpen. 

Wat kost loopbaanbegeleiding? Een coach kost per uur toch heel veel?

Ik neem mijn werk serieus, ik zorg dat ik regelmatig opleidingen volg, mijzelf continue blijf ontwikkelen en dat ik aangesloten blijf op algemene ontwikkelingen binnen het coach vak. Dat kost tijd, geld en inspanning. Er zijn ook ‘collega’ coaches die ooit een keer een training tot coach hebben gevolgd maar verder niet meer in zichzelf investeren. Of “ervaringsdeskundigen” die vanuit een gebeurtenis ooit, zijn gaan coachen. Het is niet hun hoofdwerk, ze hoeven er niet van te leven, maar ondermijnen ondertussen de markt voor loopbaancoaches die zichzelf wel continu blijven ontwikkelen en die ontwikkeling ook in hun kostprijs doorberekenen.  

Waarom kost ik als coach wat ik kost? Er zit echt meer in dan een uurtje coachen (voorbereiding, nazorg en nog veel meer). Ik houd mij aan allerlei keurmerken om te zorgen dat jij je veilig bij mij kunt voelen en zodat je weet dat ik kwaliteit bied!

Ik ken mezelf, ik heb geen coach nodig, ik kan zelf  een boost aan mijn loopbaan geven.

Je kunt natuurlijk zelf van alles doen om je loopbaan een nieuwe impuls te geven. Coaching vergroot echter het inzicht in jezelf. Ook wanneer je van mening bent dat je jezelf heel goed kent, kan een coach helpen. Coaching helpt je bij je zelfvertrouwen en effectief handelen met de zelfkennis die je hebt. En dat is heel lastig om in je eentje allemaal voor elkaar te boksen.


Een coach zit toch alleen maar te luisteren en dan moet ik zelf met de oplossing komen. 

Een loopbaancoach gaat je inderdaad niet vertellen volgens welke theorieën jij het beste kunt leven. Ieder mens is uniek, dus ieder mens leeft anders. Een loopbaanbegeleider of -coach creëert een situatie waarbij je het beste in jezelf naar boven kunt halen en daardoor beter in staat bent om je eigen keuzes te maken en je koers te bepalen. Een goede coach is getraind in het aanwakkeren van het vuurtje dat in je binnenste leeft. Jij bent inderdaad degene die het laat branden!

Durf ik te starten met loopbaancoaching? Wat moet die coach wel niet denken als ik met mijn vragen kom?

Geloof me, als loopbaancoach krijg ik te maken met de meest uiteenlopende vragen en problemen. Ik kan en weet niet alles, dus soms verwijs ik door. Maar meestal kun je je vragen uiteindelijk zelf beantwoorden. Als coach luister ik met oprechte aandacht, ik ben er op dat moment alleen voor jou, zonder oordeel, zonder mening. Ik kan me inleven in de situatie, maar vul het niet in. Ik laat oordelen en mijn eigen mening achterwege, want daar kom je niet voor. Jij bepaalt wat je deelt en wat niet en door goed te luisteren en door te vragen probeer ik je te helpen bij het vinden van een antwoord op je vraag.