Skip to main content

Ben jij je baan wel eens kwijtgeraakt? Heeft het op jou ook zo’n indruk gemaakt?

Ik zie in mijn praktijk hoeveel invloed het verliezen van je baan kan hebben.

In de afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de effecten van het verlies van werk.

Zo kreeg ik onlangs een link doorgestuurd waarin hoogleraar prof. Dr. Lex Burdorf een voordracht houdt over de relatie tussen werk en psychische gezondheid. Heel interessant en ik wil deze informatie ook graag met je delen.

In 2012 is een gezondheidsenquête gehouden naar belangrijke veroorzakers van depressiviteit. De grootste veroorzaker van depressieve klachten (meer dan 30%!) is het verlies van werk. Daar staat tegenover dat mensen een enorme toename van geluk ervaren wanneer ze weer aan het werk gaan.

Dat is een gevoel dat ook op langere termijn blijft groeien. Mensen die meer dan 32 uur per week werken ervaren zelfs na 2 jaar nog een toename van het geluksgevoel met 36%.

Voor geïnteresseerden hier een link naar de bewuste voordracht waarin dit wordt toegelicht: Hoogleraar Lex Burdorf over de positieve effecten van werk | Samen voor de klant

Het lastige is dat jij zelf meestal niet degene bent die bepaalt of je aan het werk blijft of dat je je baan verliest.

Het “overkomt” je en je hebt ermee om te gaan op het moment dat het gebeurt. Hoe voorkom je dan dat je in een negatieve spiraal terecht komt?

Voor ieder mens is die aanpak weer anders, want iedereen is anders. Wel is het bekend dat een gezonde geest zich beter voelt in een gezond lichaam. Zorg daarom goed voor jezelf. Wat hierbij kan helpen is:

  • Voldoende daglicht (vitamine D)
  • Gezonde voeding
  • Voldoende beweging

Gun jezelf ook kleine geluksmomentjes 🍀

Ik heb het daarbij niet over grote uitgaven voor mooie spullen of vakanties, want wanneer je je werk kwijt raakt, worden je inkomsten minder.

Geluk zit vaak in kleine dingen: een lekkere lunch op een zonnig terras met je beste vriend(in), een bezoekje aan het strand door weer en wind om eens goed uit te waaien of bijvoorbeeld een wandeling in het bos met je hond (of die van een bekende😉).

Iedereen heeft zijn eigen kleine favoriete bezigheden, gun jezelf af en toe een verzetje, ook in moeilijke tijden, want dat ben je waard!

Pas als je lief en zorgzaam bent voor jezelf, kun je dat ook voor een ander zijn.

Het Coachbureau Steenwijk | Maslov theorie

Onwillekeurig moet ik dan denken aan de piramide van Maslow. We zijn zo gewend dat we de basis op orde hebben, dat we ons vaak onvoldoende realiseren dat dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend is.

Pas als je de basis goed geregeld hebt, kun je je aandacht richten op de andere lagen.

De piramide geeft ook inzicht waarom sommige gebeurtenissen zo’n wisselend effect hebben op mensen.

Als je heel eerlijk naar jezelf en je eigen leven kijkt, waar sta jij dan in de piramide van Maslow?

Nieuwsgierig geworden naar het effect dat verlies van werk op jou heeft en waar dit effect vandaan komt?  Ik ga er graag met je over in gesprek. Bel of mail voor meer informatie of een intakegesprek.

Met hartelijke groet,

Marjolein