Skip to main content

Het Coachbureau Steenwijk | Plaats alles in het juiste perspectief

Ken je dat? Er doet zich een situatie voor of je wordt geconfronteerd met een probleem dat je niet kunt overzien. Voor je het weet zit je er zo middenin dat je er niet meer uit lijkt te komen. Ondertussen lopen de normale dingen ook door, alsof je al niet genoeg uitdagingen hebt zonder die nieuwe erbij. 

Omdat ik coach ben, wil dat niet zeggen dat ik zelf niet in die valkuil stap. Dat gebeurt me echt nog regelmatig 😊. Vanuit ACT zijn er methoden om daar beter mee om te kunnen gaan, maar goed dat heb je niet altijd bij de hand. 

Wat helpt is de situatie in het juiste perspectief te plaatsen. Daarbij bedoel ik niet iets groter of kleiner maken. Nee ik bedoel minder ingrijpend, niet zo alles omvattend, maar relativerend aan je andere verantwoordelijkheden en taken. 

Zelf denk ik dan vaak aan Zwelgje, de zwelgbast uit de tekenfilm “Als je begrijpt wat ik bedoel” van Ollie B. Bommel. Zwelgje groeide wanneer hij boos of juist blij was. Eigenlijk net zoals met je problemen. Als je er tegen vecht lijken ze groter te worden, als je er emotioneel mee omgaat, gebeurt hetzelfde. 

Probeer je draak te omarmen, neem hem mee aan de riem, verwen hem met aandacht, maar blijf zelf in controle, plaag hem, maak hem belachelijk en realiseer je daarbij dat JIJ altijd de baas blijft over het probleem!

Ik realiseer me goed dat het heel makkelijk klinkt uit de mond van een ander, maar toch kan ik het je aanraden.

🐉 Kies je eigen Zwelgje 🐉 en neem hem mee op reis. Hij komt van pas. Die van mij trek ik soms een paarse tuinbroek aan, of ik zet hem een rode pruik op het hoofd.

Overigens is hij nooit ver weg, maar hij ligt ook niet meer op de loer om me op een verkeerd moment uit balans te brengen. 

Mijn volgende stap is om hem zijn eigen naam te geven 😊 

Met hartelijke groet, 

Marjolein